Pondělí 2. týdne doby postní

Lukáš 6: 36-38: „Dávejte, a bude vám dáno; dobrá míra, natlačená, natřesená, vrchovatá vám bude dána do klína.

Toto je 100+1 moralit, variace na zlaté pravidlo všech moudrých tradic – dělej ostatním to co chceš, aby oni dělali tobě. Tohle pravidlo by garantovalo spravedlivý svět a proto je vlastně mírové. Jako moralista je Ježíš přesný a přísný, ale ne až tak originální.

Zprávy z poslední doby nás deprimují díky známým příběhům o hrabivosti, o nečestných bankéřích a o pokryteckých politicích. Očekáváme, že budou, když ne lepší než my, tak alespoň lepší v tom, jak s tím nakládat nebo že budou držet svoji nenasytnost v rozumné míře. Chybí jim základní morálka a slušnost, když se snaží dostat „dobrou míru“ z Ježíšovy věty, ale aniž by dávali v té samé míře. Těžko je vinit za to, že jsou jmenováni a obviněni, ačkoli bychom měli prověřit náš trám v oku, než začneme soudit a odsuzovat. Je konec konců těžké pro každého z nás, přestat být nenasytný, pokud už jednou začneme. Odsuzujeme princip věcí nebo jeho měřítko? Během psaní mám vedle sebe misku popcornu a toto mohu potvrdit.

Ale mistr v dnešním učení také odhaluje mystické srdce mravnosti. To je důvod proč Václav Havel hovořil o potřebě transcendence v postmoderním světě. Jak v současnosti vykračujeme z postmoderny, můžeme ji dát do souvislosti s potřebou laické mystické společnosti. Potřebujeme ji jednoduše proto, že je, a my nemůžeme být spokojeni s potlačenou pravdou.

Mravnost nabádá činit ostatním to, co chcete, aby oni dělali vám. To může vést k tvrzení, že pokud se tak nestane, tak je to oko za oko. Tedy potřebujeme vidět mystickou, transcendentní, základní mravnost. (Mírnit spravedlnost milosrdenstvím).  Je to tady, ve vyjádření o dobré míře „vrchovatá, (která) vám bude dána do klína.“

Míra, která nemůže být změřena, protože přetéká nádobu, do které se vlévá. Transcendence. Tajemství daru nesobeckosti, ryzí velkorysosti. A všimněte si „dána do“. Žádný vydělaný příjem, žádná sklizená úroda, žádná náhodná ani pouhá příčina a následek. Co dává?

A ne do vašeho vesmírného účtu karmy. Do vašeho klína.

(ano, miska je prázdná)

S láskou

Laurence Freeman

Anglický zdroj