Středa 2. týdne doby postní

Existuje tradice, v exotičtější části křesťanské asketické tradice, z dobrých časů, kdy askeze znamenala business, stát v ledové vodě k ochlazení vášní při recitování žalmů. Vášněmi samozřejmě nemysleli nejen ty zjevné, tělesné, ale všechny neuspořádané a nevyvážené návyky či stavy mysli. Obvyklé přísné umírnění se zdá být nejlepší cestou k “resetu” systému, a stejně jako některé země užívali extrémní přísnost, aby zlepšili ekonomiku, tak někteří jednotlivci upřednostňovali chladné noční lázně.

V těchto příbězích je však další prvek, který je činí méně senzační, ale o to významnější. Často je popisováno, jak někdo zkoušel vodu, ve které právě stáli asketici, aby věděl, jak je chladná, a zjistil, že je ve skutečnosti velmi teplá. Energie modlitby ohřála vodu. To je ozvěnou k dobře zdokumentovaným příběhům tibetských mnichů, kteří sedí v Himaláji, zabaleni ve studených a mokrých přikrývkách, které zahřívali duševně-fyzickou silou, dokud je nevysušili.

Většina z nás má nějaké odchylky (budeme-li k sobě upřímní), které obvykle neuveřejňujeme, takže bychom neměli být příliš rychlí při posuzování či posmívání se druhým, kteří jsou na tom podobně. Většina lidí nechce vymýšlet a dobrovolně trpět utrpení tohoto druhu, i když rozvíjí sebekontrolu a osobní trénink. Atleti je mohou pochopit mnohem lépe. Možná je tu však ponaučení pro ty z nás, co jsou konvenčnější a snad i mírnější.

Je to poselství, že díky přijetí, přizpůsobivosti a silné pozornosti, uprostřed obtížných situací, je můžeme radikálně transformovat. Objev vážného onemocnění může vyvolat ochromující strach ze smrti, ale pak, vedeni skrze tento strach k mocné lásce, přinášíme soucit druhým, ve kterém se strach ze smrti rozpouští. Ničivá závislost nás může ohrožovat zničením života, ale pak se vyvinout do objevu vnitřní svobody a radosti. Nejtrýznivější pocit prázdnoty, jako po ztrátě někoho, koho milujeme, se může postupně otevřít, jako květina, do nového druhu intimní přítomnosti. A smrt může vést ke vzkříšení.

Důležitější než modlení, abychom od sebe odvrátili nevyhnutelné (žádali o pozastavení zákonů přírody), je modlitba za to, abychom to přetrpěli a zůstali bdělí - o čem je celá doba postní.

A důležitější než toto, jak radí velký duchovní učitel, je modlit se za dar pravé modlitby.

Máme se učit modlitbě - stejně jako se učíme chodit nebo mluvit.