Úterý pátého týdne doby postní

Po nějakou dobu jsem cítil, že bych potřeboval nové doporučení, abych dostal silnější brýle. Tento pocit rostl na jistotě a zdál se být naléhavý. Ale ukázalo se, že je těžké jít k polskému optikovi v Londýně, který se staral o mé oči už od dětství, protože pak byl skoro v penzi a já cítil úzkost kvůli dlouhé mezeře v pravidelných prohlídkách.

Takže když jsem strávil prodloužený čas vyučováním v Singapuru, rozhodl jsem se skoncovat s tímto starým zvykem a nechal si zkontrolovat oči tam. V obchodě, v malém nákupním středisku, byl krcálek, přeplněný a levný. Výstřední čínský oční lékař, který se vyhýbal očnímu kontaktu, dokud mé oči nezkoumal, ve mně budil nedůvěru. Kdyby mi měl dělat něco víc, než jen testovat oči, našel bych si záminku k odchodu. Postrádal jsem svého starého přítele v Londýně. Napadlo mě, jestli tento muž není náhodou prodavač bot, který tady zaskočil za skutečného očního lékaře či jestli to není rybář, který testuje oči na částečný úvazek.

Po přezkoumání nesrozumitelně zabručel a začal dávat pryč své čočky. Jak se chystal opustit místnost bez dalších komentářů, rychle jsem se ho zeptal, zda-li by mi mohl připravit nové brýle dříve než opustím Singapur. Vrhl na mě svůj pohled, řekl „není třeba“ a odešel. Následoval jsem ho a potvrdil si, že podle jeho testů mé současné brýle jsou naprosto dostačující. „Ale“ začal jsem mluvit, a pak se ho zeptal „kolik to bude stát?“ „Nic“.

Pak jsem se zaměřil na jeho výstřední chování a podivný způsob vedení prodejny. Uvědomil jsem si, že jsem mu věřil a viděl jeho schopnosti a integritu. Myslel jsem, že jsem se v mém slabém zraku asi mýlil, a po pravdě, dost věcí vypadalo jasněji, když jsem vyšel na sluneční světlo.

Je jednoduché se přesvědčit, že něco není pravda, zastřít svou vlastní vizi reality. Je to jedna z nejnebezpečnějších forem iluze, protože věřit v něco upřímně umožňuje snadno přesvědčit druhé, že je to pravda. Celé společnosti a velké instituce mohou tímto způsobem kráčet přímou cestou ke katastrofě, jako se to stalo v poslední finanční krizi.

Střetnout proroka, znamená potkat někoho, kdo vám řekne pravdu, jak ji vidí a kdo je také pravý. Nemají-li žádný zájem či touhu, která by je těšila, ještě jim to na důvěře přidá. Pravda jim stačí. Abychom viděli jasně, musíme se dívat jejich očima.

„My však mysl Kristovu máme.“