Pondělí 3. týdne doby postní

3. týden doby postní

Dnes se přiměřeně akceptuje fakt, že se pokazilo něco zásadního ve způsobu, jakým děláme věci. Prostor mezi bohatými a chudými, to jak pracuje demokracie, jak je praktikována medicína, cíle vzdělávání, použití technologie, média a firemní kultura - a role jakou hraje náboženství ve společnosti. Dysfunkce ve všech těchto oblastech se zdá být silnější než ty oblasti, které se snaží věci změnit, a tak je stres na úrovni epidemie.

Něco chybí. Nazvěme to “srdcem”. Když se před pár lety rozpadla organizace Mid-Stafforshire National Health, splnila všechny cíle stanovené vládou. Bohužel to bylo za nepřijatelnou cenu úmrtí (čísla jsou sporná), kterému nelze předejít. Po vyšetřování požádali amerického poradce, zda by mohl zjistit jednu základní příčinu této institucionální katastrofy. On odpověděl “nedostatek lásky”.

Ztráta srdce v moderním životě má mnoho následků. Dokud to nepochopíme, budeme pokračovat v podrobení se pocitům bezmocnosti a nastávající katastrofě. Mnoho lidí skutečně doufá, že dojde ke globální katastrofě, která umožní znovu začít. Avšak srdce, to neznamená pouze emoce. Rasistům srdce chybí, přesto jsou poháněni silnými emocemi. Rovněž finanční trhy jsou velmi emocionální, ale často bez srdce.

“Srdce” je univerzálním symbolem celistvosti, spravedlnosti a něhy. Pokud politik mluví celistvě a říká pravdu tak, jak ji vidí, projevuje tuto přednost. Chybějící srdce v politice a v businessu působí, že my ostatní tím trpíme. Jsme zklamanou generací. Když reakcí na masové zabíjení ve školách je poskytnutí více zbraní školám, bezcitný obraz ozbrojených učitelů nám ukazuje šílenství, ke kterému vede jednání bez srdce.

Co můžete dělat? Udělat si čas. Nemůžete vychovat zdravou rodinu, pokud ji neposkytnete čas a pozornost. Příliš mnoho stresu ničí radost ze života a nahrazuje vnitřní mír, který je a naším skutečným stavem bytí, úzkostí, strachem a násilím. Udělejte si čas být, ne plánovat, hodnotit či dělat. Prostě být. Je úžasné, jak to rychle iniciuje osobní proměnu v člověku, a jak to zpětně odráží způsob, jakým pracuje a chová se k lidem. Rodiny, obchody, nemocnice, školy se stanou jinými místy, kde lidé, kteří tak pracují, znovuobjeví své srdce.

Tváří v tvář krizi, hebrejští prorokové vyzývali lidi, aby vyměnili svá kamenná srdce, za srdce živá. Dnes můžeme přispět k tomuto uzdravení našeho světa skrze učení kontemplativní praxe, která nás opět učí jak být, jak otevřít svá srdce. Rozporné instituce, zranění lidé a zraňující lidé, musí být tomuto vystaveni tou nejjednodušší a nejaktivnější cestou.

Nemá to nic společného s náboženskou propagandou, ale ani s redukcí lidské osoby na neurony a synapse. Je to o opětovném nalezení univerzální pravdy, že naše plná lidskost je jemně vyvážena ve středu vědomí, které nazýváme srdcem. Výsledkem této rovnováhy je lepší, plnější život.

Proto učíme meditaci - jako zdravou askezi, osvobozující disciplínu. Začátkem tohoto třetího týdne, by nám toto měl ukázat půst.