Pátek 3. týdne doby postní

Marek 12: 28-34: miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, z celé své duše, z celé své mysli a z celé své síly! Druhé je toto: Miluj svého bližního jako sám sebe!

Doufám, že jste se průběžně učili nazpaměť úryvky evangelia, jak jsem navrhoval, protože díky tomu byste teď měli mít vytrénovanou paměť a tento trošku delší úryvek by pro vás neměl být problém. Je delší, ale jednoduší než ty ostatní: je to odpověď na otázku „Které přikázání je první ze všech?“

Protože jsme dnes neustále bombardováni zprávami a nároky a také proto, že je naše pozornost tažena mnoha různými směry, líbí se nám myšlenka jednoduchosti. Může se nám také líbit ponechání velkých rozhodnutí (týkajících se nás) na ostatních lidech jako je vláda, lékaři nebo duchovenstvo (i když to už dnes samozřejmě méně často).

Na trhu je k dispozici nepřeberné množství kurzů a programů, které nabízí, že nám utřídí život a že nám dají dovednosti, které potřebujeme, abychom ovládli svůj život – tedy za předpokladu, že je koupíme (a že jim věříme). Firmy a vlády jsou si nejistě vědomi, jak moc ztrácí válku proti roztržitosti a právě ony se zajímají o tato řešení. Duchovní řešení se však liší v několika ohledech:

1) Je to docela na dlouho a netvrdí, že je nové.

2) Není kvůli finančnímu zisku.

3) Je to disciplína, ne technika.

4) Je to jednoduché, ale ne snadné.

Dnešní učení říká, že nejdůležitější věc v životě je milovat Boha, svého bližního a sám sebe – rovnocenně. Budete se muset stát velmi prostými, než toto dokážete udělat, ale skrze toto snažení budete radikalizováni – v dobrém slova smyslu. Radikálně zjednodušení a schopnost milovat bude zesílená naplno.

Postní doba a meditace jdou hezky ruku v ruce (jak to meditace dělá se všemi obdobími), protože se obě týkají jednoduchosti a objevení toho, že když jsme jednodušší, můžeme dělat jednu věc a dosáhnout nekonečně víc, než jsme se vůbec snažili dosáhnout.

S láskou

Laurence Freeman

Anglický zdroj