Pondělí po 5. neděli postní

Machiavelli, typický politik, řekl, že „nejobtížnější věc je změnit pořadí věcí“. Je to typická západní myšlenka, levomozkový návyk mysli neustále předpokládat, že bychom měli a mohli věci měnit. Je to politická hra bez moudrosti, kterou jsme nyní všichni rozčarováni. I když nějak bereme jako samozřejmost, že pokud máme dostatečně silnou vůli, a pokud jsme chytří, a máme trošku štěstí, tak že můžeme dělat cokoli. Že můžeme ovládat věci.

Východ a západ se dnes střetá, mnohokrát navzájem překřížený a v mnoha způsobech smíchaný, přinejmenším v určitých třídách společnosti. Ale zůstávají tu některé typické východní předpoklady a nastavení mysli, které nabízejí velké výzvy pro západní mysl. Jedna z nich je nechat se proměnit v něco lepšího tím, že akceptujeme jak se věci dějí, jít s proudem namísto změny kurzu řeky pomocí výbušnin a těžkých strojů. Být spíše v klidu než impulzivně zasahovat. Spíše být než konat.

Každý přístup nese svou cenu. Aktivistický na vůli zaměřený pokus změnit pořadí věcí může být frustrující, a nabízí pouze kratičké vítězství. Kontemplativní přístup požaduje trénování mysli a emocí skrze neustálou praxi pozornosti. Změna začíná uvnitř a to dříve, než ovlivní vnější svět. Cena za to je vyšší, protože zahrnutá změna je autentická a trvalá. Požaduje podmínku - čirou modlitbu „naprosté jednoduchosti, která nestojí nic méně než všechno“.

Nedávno jsem mluvil s někým, kdo čelil této ceně. Kdosi mu řekl, že když pevné síly povstanou během meditace a znemožní mu odříkávat mantru, tak že je v pořádku odebrat svou pozornost od mantry. Nebo, pokud odříkáváte mantru a jste zablokováni, přestaňte ji říkat, identifikujte a pojmenujte to rozptýlení, které je za to zodpovědné, než se vrátíte zpět k mantře. Rada školy meditace, kterou následujeme, nám radí prostě říkat mantru a vracet se k ní, ne přestat pojmenovávat rozptýlení.

Pokud nevíte, co odříkávání mantry znamená (vidět mantru jako veselou dobu postní), rozlišování se může zdát jako duchovní rozplétání vlasů. V jistém smyslu to znamená, že rozlišování je tak skvělé. Nicméně pokud víte, co je to mantra, uvidíte podstatu jemného rozdílu. Pocítíte jeho důležitost v druhu praxe a zkušenosti, kterou pro vás meditace bude. Myslím, že to rovněž působí rozdíl v produkovaném druhu změny.

Neříkám, že jedna cesta je dobrá a druhá špatná. Jedna by nikdy neměla snižovat či si nevážit praktik někoho druhého. Existuje mnoho tratí vinoucích se na kopec pravdy. Ale myslím, že je důležité vidět, že kompletní jednoduchost znamená posun pozornosti od moci pevné vůle k moci proudu. Zastavovat a pokračovat v práci vůle spočívající v pojmenovávání a v dávání nálepek, to není konec světa, ale je to jako zastavovat vlak. I když vlak zbrzdí, stále se hýbe. Bude dost času, když se dostanete do další zastávky (po meditaci), abyste zhodnotili, co způsobilo to zpomalení. Ale nesmíte tím strávit příliš mnoho času, jinak zmeškáte vlak, až se opět rozjede.

Nechat jít naši sebestřednou vůli v naprosté jednoduchosti je prvním, a neustále opakovaným, krokem na cestě. Vždy vyrážíme a jednou jsme začali, proč zastavovat?