Bílá sobota

Crux est mundi medicina: kříž je lékem tohoto světa.
Lev řve v prázdném stromu.
sv. Bonaventura a budhistický koán se na Bílou sobotu doplňují.

Dnes je zde rozlehlá planina ticha: řev ticha, jehož ozvěna nás vede k prázdnému stromu kříže, poté, co bylo Ježíšovo tělo sňato a položeno do hrobu. Pokud hledáme tělo, jako Marie Magdaléna, fyzické tělo osoby, kterou jsme kdysi znali, budeme zklamáni. Budeme plakat slzy prázdnoty. Uvázneme v minulosti, s Ježíšem, kterého už nemůžeme znát. Pokud ale počkáme, naše slzy se obrátí ve smích, píseň prázdnoty odhalí přítomnost v nepřítomnosti, plnost v prázdnotě.
Čím jdeme dále do ticha prázdnoty, uslyšíme, kde začíná řev.

Vesmír není prázdný. Je to „plenum“, plnost. V prostorné modlitbě, ve které jej nezaplňujeme touhami, získáváme předběžný náhled na pleroma, plnost Krista. Čím hlouběji následujeme, tím více vidíme, že všechny pokusy změnit skutečnost slouží v první řadě k tomu, aby změnily nás a celý náš pohled na skutečnost.

Poznáme, že je zde jen nerozdělená celistvost v neustálém plynutí a růstu a nelze nás od něj oddělit. Iluze, že jsme od něj odděleni, i jako objektivní pozorovatelé, odumírá na kříži.

Uzdravující moc kříže se nemůže být vyjadřovat duchovní bilancí. Tam, kde pracuje úplná svoboda a milost, tam není žádný dluh k zaplacení, žádná tabulka k vyvážení. Avšak kříž, na němž zemřel univerzální bližní, bratr, učitel, nás volá k odpovědnosti, zrazujeme-li svého bližního.

Britská vláda na Velký pátek oznámila, že uprchlíci, kteří v zoufalství riskují plavbu v malých lodích přes Anglický kanál, aby prosili o útočiště, budou odesláni do Rwandy uprostřed Afriky, 6000 mil daleko. „Byl jsem cizincem a ujali jste se mě…“

Ticho Bílé soboty však není zaujato soudy nebo odpověďmi. Mystika kříže však vystavuje naši vlastní spoluvinu na křižování nevinných.

Jediná moc, které můžeme důvěřovat absolutně, je moc toho, který se absolutně pokořil. Pamatujeme na smrt Krista, abychom vstoupili do této pokory, protože poselství kříže je mocí čisté lásky vystupující z naprosté nezištnosti. Jedině láska má moc vykoupit a absolutní láska vykupuje absolutně.

Laurence Freeman

přel. Jindřich Kotvrda