Pátek 3. postního týdne

Zítra se meditující z celého světa budou připojovat k našemu Ukrajinskému společenství k jejich dni duchovní obnovy. Jste srdečně vítání k projevu naší solidarity a podpoře během jejich intenzívního utrpení, které nyní dojímá a dělá starost celému světu. Jak jste už viděli z těchto denních zamyšlení, letošní půst je formován touto krizí. Bylo by těžké zamýšlet se nad postem aniž bychom cítili skutečný exodus miliónů před útokem vůdce, který jako farao krutě zatvrdil svoje srdce. Jsou to časy, kdy žijeme nauku v temnotě víry.

Včera jsem se online setkal s Marií a Albertem Zacharovými ze Lvova, kteří jsou národními koordinátory WCCM. Budou hostitelé zítřejšího setkání a budou mluvit o svých pocitech a myšlenkách a o péči, kterou věnují uprchlíkům z východní Ukrajiny. Mají firmu na webový design, ale nacházejí další způsoby podpory. Albert jezdí motocyklem doručovat jídlo. Byli už ostřelováni a siréna hlásící nálet se rozezněla během našeho rozhovoru.

Ptal jsem se jich, jak chápou meditaci v této noční můře. Řekli, že je to zásadní záchranné lano. Udržuje jejich mysl klidnou a udržuje rovnováhu, kterou potřebují ke službě uprchlíkům. ‚Je to jako procházet temným tunelem,‘ řekli, ‚víme, že můžeme přežít.‘

Vše kolem nás umírá, avšak v meditaci v sobě nacházíme to, co nemůže zemřít. Vnímáme meditaci jako úzkou cestu vedoucí skrze srážku protikladů, které kolem nás vytvářejí chaos. Meditace ještě nikdy nebyla vzácnější. Vnímáme její význam jasněji než kdy dříve.

Před několika lety jsem se k nim připojil (mluví ukrajinsky a rusky), abych uvedl meditaci do obou zemí. Mnozí Rusové v několika městech se ještě stále účastní online meditačních skupin, které se setkávají během invaze. Jeden pravoslavný kněz se připojuje z hlubin Sibiře, řekla Maria.

Zdá se, že meditace je nyní posledním spojením mezi Rusy a Ukrajinci. Posledním pojítkem. Náboženství toto spojení dát nemůže. Zdá se, že kněží v kostelích jsou ve stavu šoku. A v Rusku byla církev zpolitizována.

Musíme se všichni ptát, co modlitba znamená, a zda má kontemplativní modlitba význam. Maria a Albert mají odpověď.

‚Oběti války potřebují, aby jim lidé naslouchali a nezištně o ně pečovali. Meditace nám pomáhá jim pomáhat. Vidíme sílu iluze i to, jak je temná a smrtelná. Jak špatně ego odpojuje od skutečnosti a pracuje všude. Skutečnost nás tvrdě tlačí. Zdá se, že mantra, jak říká John Main, je jako pluh čistící hrubé pole.“

Připojte se z celého světa k Marii a Albertovi a ostatním zítra, v sobotu 26 března (od 12hod CET středoevropského času) přes tento odkaz: https://us02web.zoom.us/j/89085786565

Laurence Freeman

přel. Jindřich Kotvrda